Skip to content

Speelgoed Nazaire Beeusaert

(1921- 1965)

1921

De speelgoedfabriek start in 1921 met de fabricatie van kartonnen paardjes. De eerste paardjes werden in de woning gemaakt die voor een deel als atelier was ingericht. Nazaire en Marie deden het werk zelf, geholpen door twee meisjes. De zaken lopen goed. Enkele jaren later, in 1925, is er plaats tekort en wordt er bijgebouwd achter de woning om de paardjes te persen en te drogen. Rond 1930 wordt er opnieuw uitgebreid met extra stapelruimte om de paardjes te drogen.

1935

Tegen het einde van de jaren dertig is BEEUSAERT dé referentie in België voor de fabricatie van kartonnen paardjes. Het assortiment is uitgebreid met andere dieren (honden, schapen, olifanten, enz.). Beschikbaar in verschillende grootten en uitvoeringen. Het assortiment telt 70 verschillende modellen.  Vanaf 1930 neemt BEEUSAERT jaarlijks deel aan de handelsbeurs in Brussel. In 1935 neemt hij de paardjes over van VEECK en start met de ‘mechanische’ fabricatie van paardjes.

1940

Bij het uitbreken van WO II ziet BEEUSAERT zich verplicht om de fabricatie van paardjes stop te zetten bij gebrek aan grondstoffen. Het faillissement dreigt. Gelukkig krijgt hij het aanbod van Bon Marché in Brussel om over te schakelen op de fabricatie van soldaatjes. Het is de redding van de fabriek. Het is voor beiden een ‘win win’ situatie. De eerste soldaatjes dragen het merkteken BM (Bon Marché). Nog tijdens de oorlog kan BEEUSAERT het assortiment uitbreiden met andere reeksen, zoals cowboys en indianen, kerstbeeldjes, boerderij figuren, enz. Ze worden gemerkt met NB (Nazaire Beeusaert). Na de oorlog wordt de fabricatie van paardjes hervat.

1950

Bij het begin van de jaren vijftig vervoegen de zonen Julien en Romain hun vader in de fabriek. Onder hun impuls wordt het assortiment verder uitgebreid met allerlei constructies die mooi aansluiten bij de soldaatjes: kastelen, loopgrachten, boerderijen, indianententen, enz.

1958

1958 is voor BEEUSAERT een kantelmoment. Met de intrede van plastiek speelgoed (bvb. LEGO) komen de paardjes in karton en de soldaatjes  in”papier mâché” onder druk te staan. BEEUSAERT maakt de overschakeling door het assortiment uit te breiden met de fabricatie van tenten en kostumes. In de jaren zestig wordt ook de productie overgenomen van de KUIFJES poppen.

1965

Nazaire BEEUSAERT overlijdt in 1965. Het is het einde van de speelgoedfabriek NAZAIRE BEEUSAERT. De zonen Julien en Romain verdelen de fabricatie en starten elk een eigen bedrijf. Julien Beeusaert schakelt geleidelijk over van fabricatie op groothandel in speelgoed onder de naam BEEUSAERT. Zijn zoon Dirk zal tot in het eerste decennium van de 20ste eeuw de zaak verderzetten. Romain Beeusaert neemt de fabricatie van tenten en kostumes over en specialiseert zich later in artikelen voor tuinmeubels. Zijn firma ROMICO zal haar activiteiten stopzetten in het jaar 2000.

Het verhaal van het SPEELGOED NAZAIRE BEEUSAERT

Romain Beeusaert,, zoon van Nazaire, vertelt over het ontstaan en de groei van de speelgoedfabriek.
(opname 2008)

Ondertitels beschikbaar via WIELTJE Instellingen in de video.

Hoe werden paardjes en soldaatjes gemaakt?

Henri Mestag, veertig jaar lang arbeider bij BEEUSAERT, vertelt hoe paardjes en soldaatjes gemaakt werden in de fabriek (opname 2007)

Ondertitels beschikbaar via  WIELTJE Instellingen van de video.

[vc_single_image image=”11037″ img_size=”300 x 400″ alignment=”center” onclick=”img_link_large”]

Herziene uitgave 2023

 

SPEELGOED NAZAIRE BEEUSAERT
GESCHIEDENIS VAN EEN SPEELGOEDFABRIEK

Auteur: Luc Van Wanzeele

Bijgewerkte en herziene uitgave
Hardcover
216 x 279 mm
Full color

260 blz.
900 illustraties

BESTELLEN

via LULU.COM

 € 80.00 + verzendingskosten.

[vc_single_image image=”11038″ img_size=”300 X 400″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow” onclick=”img_link_large”]

NIEUWE PUBLICATIE 2023

 

 

SPEELGOED NAZAIRE BEEUSAERT
PRIJSLIJSTEN

In deze uitgave zijn de volledige prijslijsten opgenomen van 1935, 1948, 1955 en 1965. De prijslijsten worden afgedrukt in hun originele kleur en het orIginele formaat.

Auteur: Luc Van Wanzeele

Eerste uitgave
Paperback
216 x 279 mm
Full color
62 blz,

BESTELLEN

via LULU.COM

Prijs € 25.00 + verzendingskosten.

 SPEELGOED NAZAIRE BEEUSAERT
Geschiedenis van een speelgoedfabriek

PREVIEW

Verkort (39 van 265 bladzijden)

Back To Top

Accessibility Toolbar